Szukasz naturalnego sposobu na to jak przywrócić skórze jędrność? Kawowy olejek kokosowy to naturalny kosmetyk, który pomoże Ci ujędrnić i odżywić skórę. Wykonasz go w bardzo prosty sposób w domu, dzięki czemu będziesz mieć pewność, że jest to produkt wolny od toksycznych substancji i w pełni ekologiczny! I nie wydasz na to majątku.
Kawowy olejek kokosowy na ratunek zwiotczałej skórze
Ziarna kawowca słyną ze swojego silnie energetyzującego działania. Zostało one także wykorzystane w kosmetyce – ekstrakt z kawy często stanowi dodatek do ujędrniających kosmetyków. Zawarta w kawie kofeina ma zbawienny wpływ na pomarańczową skórkę i wiotką skórę. Kawowy olejek kokosowy pobudza mikrokrążenie w skórze, energetyzuje (także swoim zapachem, jako element aromaterapii) oraz zapobiega utracie wody, co jest kluczowe jeśli chcemy zachować elastyczną skórę. Kawa posiada także delikatne właściwości rozjaśniające przebarwienia, więc kosmetyk pomoże wyrównać i poprawić koloryt skóry. W sam raz na przygotowanie skóry na lato!
Nierafinowany olej kokosowy pozyskuje się metodą tłoczenia na zimno. Tak pozyskany olej z kokosa zachowuje pełną gamę właściwości odżywczych oraz piękny kokosowy zapach. W połączeniu z aromatem kawy tworzy unikalną kompozycję, która kradnie serce.
Jak wykonać ujędrniający olejek kokosowo-kawowy?
To bardzo proste! Potrzebujesz jedynie organicznego oleju kokosowego – nierafinowanego i tłoczonego na zimno. Drugim składnikiem jest zmielona kawa, ja wybieram taką w okrągłych saszetkach przeznaczoną do ekspresu. Można oczywiście użyć po prostu mielonej kawy, ale będzie się to wiązało z koniecznością przecedzenia oleju przez materiałową ściereczkę, aby usunąć fusy.
Olej kokosowy należy rozpuścić w ciepłym miejscu (latem nie ma tego problemu, bo w pomieszczeniach jest cieplej i olej sam z siebie ma płynną konsystencję). Następnie wrzucamy do niego torebeczki z kawą – ja dodałam 3 takie saszetki do oleju o pojemności 220 ml. Należy dokładnie zamoczyć saszetki z kawą w oleju tak, aby uciekło z nich powietrze i całość zanurzyła się w oleju.
Całość odstawiam w ciepłe miejsce – olej musi pozostać płynny, aby kawa mogła się w nim rozpuścić. Chodzi o to, że musimy tak jakby zaparzyć kawę w ciepłym oleju. Po paru godzinach olej zrobi się brązowy i będzie nadawać się do użytku. Pamiętaj jednak, że im dłużej pozostawisz kawę w oleju tym intensywniej jej właściwości do niego przenikną. Dobrze jest wystawić taką mieszankę na działanie promieni słonecznych w ciepłym miejscu, aby całość mogła się ,,przegryzać”. Po 2-3 dniach można już używać, ale spokojnie można pozostawić taki kosmetyk nawet na miesiąc i zacząć go używać po tym czasie. Nie ma ryzyka, że coś się zepsuje – olej kokosowy jest skutecznym konserwantem.
Powodzenia w eksperymentowaniu!